2010: növekedhet az eladott új autók száma

Szakértők szerint már túl vagyunk a válság nehezén, legalábbis, ami az autóipart illeti: a 2009-es év valóságos mélypont volt a hazánkban eladott új autók terén, és idén növekedés várható.

A piackutatások azt mutatják, hogy 2009 első tizenegy hónapjában a 2008-as értékhez képest 60,5%-kal csökkent az eladott új autók száma, összességében kb. 50%-os lehet a csökkenés.

Az autóvásárló magánszemélyek száma is csökkent, ezzel szemben nőtt a közületieké. Az elmúlt évben jelentős mértékben esett Magyarországon az új autók értékesítése, azonban a kereskedők szerint már túl van a mélyponton az ágazat és jövőre már emelkedhet az új autók eladása. Az autókereskedelemmel foglalkozó cégeket a válság különösen súlyosan érintette, 2009-ben 5,2%-ukkal szemben indult felszámolási eljárás. A megmaradt szereplők azonban bizakodóak, véleményük szerint az ágazat az utóbbi időben már elérte a mélypontját, innen felfelé vezet az út. A kereskedők nem a kereslet mesterséges élénkítését tekintik megoldásnak, hanem inkább a vásárlóerő lassú növekedésére számítanak.