A hitelbírálat folyamata autóhitel igénylésekor

Ha hitelre szeretne gépkocsit vásárolni, a megfelelő autó kiválasztása után, ám még a szerződéskötés között át kell esnie egy szükséges procedúrán, a hitelbírálaton.

A legmegfelelőbb konstrukció kiválasztását követően a hitelintézet megállapítja, hitelképes-e. Ha az autóvásárláshoz egy hiteltanácsadó segítségét veszi igénybe, ő segíthet önnek a procedúra véghezvitelében is.

A hitelintézettel történt megbeszélés alapján különböző dokumentumokat kell a rendelkezésükre bocsátania. A hitelintézetnek a hitelképesség megállapításához meg kell vizsgálnia többek közt az ön vagyoni helyzetét, visszafizetési képességét és készségét, esetleges jelenlegi hiteleit, bankszámláinak egyenlegét, közüzemi számlái befizetésének idejét, életkorát, jövedelmét, munkaviszonyát, illetve munkahelyének stabilitását. Amennyiben mindent megfelelőnek ítélnek, azaz hitelképesnek nyilvánítják önt, megköthetik az autóhitel szerződést. A fenti folyamat hosszadalmasnak és bonyolultnak tűnhet, de ha mindehhez egy hiteltanácsadó szolgáltatásait veszi igénybe, sok vesződségtől megmenekülhet. Az ön igényeit és lehetőségeit felmérve közösen megvitathatják, hogy az adott autót milyen feltételekkel a legideálisabb finanszíroztatni, illetve segítséget kaphat a megfelelő futamidő kiválasztásához is. A rövidebb és hosszabb futamidőnek egyaránt vannak előnyei. A hosszabbé a kedvezőbb törlesztőrészlet, a rövidebbé pedig, hogy ha valamiért a futamidő lejárta előtt ki kell lépnie, ezt kedvezőbb feltételek mellett teheti meg. A tanácsadó ezen kívül segítséget nyújt a szükséges papírmunka elintézésében, így ön a lehető leghamarabb magáénak tudhatja a kiválasztott gépkocsit. Így, ha sürgősen szüksége van az autóra, például a munkája miatt, érdemesebb nem egyedül nekivágnia a procedúrának, hanem igénybe vennie egy tapasztaltabb személy segítségét.