Hitelközvetítők

A magyar autós piacon a finanszírozók arcai az ügynökök vagy hitelközvetítők. Tőlük kaphatunk információkat a leendő hitelfelvételünkkel kapcsolatban, illetve nekik tehetjük fel kérdéseinket. De nem mindegy, hogy milyen ügynök informál minket. Lehet függő vagy független. Erről az ügynöknek informálni kell minket, rögtön az elején.

Függő ügynöknél a felelősséget a finanszírozó viseli és az ügynök kizárólag az adott finanszírozó hiteleit értékesíti. Ha bármilyen nem valós információt kaptunk az ügynöktől és emiatt kár ért minket, a felelősséget teljesen az adott finanszírozó viseli.

Független ügynök pedig az, aki több finanszírozóval áll kapcsolatban, és az előzőnek pont a fordítottja, ugyanis ebben az estben a teljes felelősség az ügynöké. Emögött pedig egy biztosítás áll, amivel minden független ügynöknek kell rendelkezni, ami nem más, mint egy évi 50 millió forintos felelősségbiztosítás. Ez azt jelenti, hogy ha a független ügynök hibájából kárunk keletkezik, akkor az ő biztosítása fog minket kármentesíteni. Esetenként 5 millió forint a maximum kifizethető kártérítés összege. A függő ügynököt erre a felelősségbiztosításra törvény kötelezi, amit a PSZÁF ellenőriz, hogy teljesüljön. 2010 szeptemberétől engedélyhez és végzettséghez kötött a pénzügyi tevékenységek közvetítésének gyakorlása, így minden egyes ügynök rögzítve van a PSZÁF-nél, amit mi is egyszerűen ellenőrizni tudunk az internetes oldalán a PSZÁF-nek. Amennyiben többes ügynökkel van dolgunk, úgy ajánlatadásnál köteles minimum 3 finanszírozó ajánlatáról felvilágosítást adni, hogy legyen választási lehetőségünk. Továbbá a többes ügynök nem veheti át tőlünk a finanszírozót megillető befizetéseket, valamint nem veheti át a gépjármű finanszírozott összegét, csak abban az estben, ha a kereskedés is ő, ahol a kocsit vásároltuk. A befizetéseinket egy elkülönített letéti számlán kell tárolni, hogy amíg a szerződés ténylegesen nem jön létre, más célra ne tudja felhasználni, kizárólag a mi általunk megvásárolni kívánt kocsi vételár előlegeként. Tehát az ügyfél által befizetett előleget a kereskedő csak abban az esetben veheti fel, ha a finanszírozótól a hitelösszeg már megérkezett és a kezdő részlettel kiegészítve teljes a vételárkifizetés.