Autókereskedelem és autófinanszírozás

Az autókereskedők egyre inkább tisztában vannak a piaci kockázatokkal, lehetőségekkel és folyton gyorsabban, hatékonyabban képesek lefordítani ezeket konkrét intézkedésekre vállalkozásuk számára.

Így a térség egyes országaiban a márkakereskedői viselkedésben bekövetkező változások fokozatosan láthatóbbá válnak és – a gazdasági lelassulás és a közelgő válság fényében – valószínű, hogy sok márkakereskedő már elkezdte megtenni a lépéseket, hogy vállalkozását megóvja a piac lelassulásától.

Tevékenységeik során az autókereskedők főként rövid távú rulírozó hiteleket használnak készletük finanszírozására. A jelenlegi gazdasági helyzet miatt ez a finanszírozási forrás korlátozottá és drágábbá vált, ami sok márkakereskedőt igen nehéz helyzetbe hozott pénzforgalom tekintetében. Ahol továbbra is akadnak rendelkezésre álló autóhitel keretek, ott az autófinanszírozó cégek egyre szigorúbb feltételeket szabnak a finanszírozáshoz. Ráadásul az értékesítési volumenek csökkennek, a profit marzsok zsugorodnak, a kamatlábak magasabbak és a rossz hitelek aránya emelkedik. Mindezek együttes kezelése bármilyen vállalkozás számára komoly problémát jelentene. A legnagyobb túlélési eséllyel azok a kereskedők indulnak, akik több lábon álló termékportfólióval rendelkeznek, pl. márkaszervizekkel, gyorsjavító-műhelyekkel és utóértékesítési termékekkel.

Noha a kereskedők pénzügyi helyzetüket viszonylag jónak ítélték meg, az eladások drámai mértékű lelassulását nemigen látták előre, ez még alig került látóterükbe. Azok az autókereskedők pedig, akik nem foglalkoznak az új autók értékesítésénél, részben az új autó hitelek hiánya révén felmerülő bevételkieséssel, még rosszabb túlélési esélyekkel számolhatnak.