Autóvásárlás – autóvásárlási tanácsok

Mire kell figyelnünk? Hogyan ne vegyünk autót? Hogyan ne fizessünk? Hol vásároljunk autót? Ezek a kérdések mindenkiben felmerülnek, akinek nincs annyi pénze, hogy új autót vegyen, vagy valamilyen okból nem akar új autót venni.

Utóbbinak is lehet számos oka: egy régebbi autót nem kell kímélni például munkavégzés során. De vannak, akik arra esküsznek, hogy hét-nyolc éves autót kell venni, mert azon már minden hiba kijött, jó esetben ki is javították őket, így egy jó és megbízható autót kapunk. Ráadásul a használt autó mindig sokkal kevesebbet ér a piacon, mint amennyit valójában ér, hiszen amint a gyárkapun kihozzák, máris veszített több százezer forintot az értékéből.

Szóval mire figyeljünk? Ha egy szervizbe elvisszük, akkor ott mindent megmondanak. Ez a legegyszerűbb módja. Autóvásárlás előtt nézzünk körül, és SOHA ne vegyünk autót kereskedőtől. Általában úgyis sikerül találni egy-két autót, amit majd valóban meg akarunk venni, tehát érdemes egyeztetni a tulajdonossal, hogy elvisszük egy közeli szervizbe átnézetni. NE áruljuk el, hova visszük, mondjuk azt, hogy még keresünk egy szervizt. Ne hagyjuk, hogy a tulaj ajánljon egy szervizt – talán nem kell hosszasan magyarázni, miért…

Hogyan ne vegyünk autót? Ne vegyünk autót átnézés nélkül; anélkül, hogy vezetnénk; anélkül, hogy a tulajdonos jelen lenne; anélkül, hogy odaadnák a törzskártyát (kivéve, ha hitellel terhelt autóról van szó, ilyenkor a banknál van a törzskártya). Ne fizessünk előre semmiért, sem személyesen, sem interneten – utóbbi különösen fontos. A Western Unionos pénzküldések biztonságosnak tűnnek, hiszen felajánlják a csalók, hogy a saját nevünkre adjuk fel, és majd, ha az autó megvan, átadjuk a pénzt (hogy ezt hogyan gondolják, azt senki sem tudja). Ugye nem kell magyarázni, hogy micsoda ostobaság már a kérés is: küldjük el a pénzt, de saját nevünkre, mert ahhoz úgysem férnek hozzá. Akkor miért küldjük el a pénzt? Mert egy hamis személyi igazolványt ma már 200 euróért meg lehet csináltatni – ha valamelyik csalónak esetleg nem lenne saját gépe plasztiklapok gyártásához…

Hol vásároljunk autót? Csak magánszemélytől. Miért? Mert a kereskedők közül sok csal. A márkaszervizek közül sok még jobban csal, ráadásul ott minden gép és szakértelem megvan, hogy bármit machináljanak az autón (kilométer-számláló, fedélzeti komputer, és ugyan egy márkaszerviznek mennyi ideig tart gyártani egy szervizkönyvet?). Magánszemélyeknél is lehetnek problémák, mivel a kereskedők néha sajátjukként adnak el egy autót. Kérdezzünk rá a telefonban, hogy ki a tulaj, mielőtt elmegyünk az autót megnézni. Hátha kiderül, hogy egy éppen elérhetetlen barát, apuka, anyós, sógor.

Miből vegyünk autót? Nos, vannak, akik a hitelre esküsznek, akkor is, ha van pénzük, mivel nem kell nagyobb összeget kiadni egyszerre. Az autóhitelek közt ma már kiváló konstrukciók is vannak, és akkor is vehetünk fel kölcsönt, ha magánszemélytől vásárolunk, nem kell elfogadni a kereskedők (ahova amúgy sem szabad menni!) segítségét, hogy majd őnáluk elintézzük a hitelt. Ilyenkor ugyanis a kereskedők részesedést kapnak a hitelből (ezért a nagy buzgóság), amit nyilván nem a bank fog nekik adni, hanem a mi törlesztésünk fog ennyivel megnőni.