Az autóhitel igénylés lépései

Minden autóhitel, motorhitel stb. folyósítási kérelem legelső lépése, hogy az ügyfél elhatározta magát a gépjármű megvásárlására. Ezután a kereskedőé a következő lépés, kiválasztani az ügyfél és a saját részére legmegfelelőbb finanszírozót.

Ezt a különböző lízingcégek más és más termékpalettáival és kockázatvállalási hajlandóságukkal próbálják elősegíteni, amit véglegesen az autószalon, autókereskedés értékesítője dönt el.

Amennyiben az ügyfél felkészülten érkezik a szalonba, kereskedésbe és van nála a személyazonosságát igazoló iratokon (személyi igazolvány, lakcímkártya, jogosítvány, adókártya, TAJ kártya) kívül közüzemi számla befizetett csekkel, úgy az autóhitel kérelem azonnal indítható. Ha viszont az ügyfél hiányos dokumentumokkal érkezik, úgy a hitel kérelem elkészítése addig csúszik, míg minden hiányzó adatok és az azt igazoló dokumentumok pótlásra nem kerül. Az esetek többségében ez utóbbi a jellemző, hiszen kevesen indulnak úgy autót, motorkerékpárt venni, hogy minden szükséges papír már náluk van.

Az autóhitel igénylés következő lépése során az értékesítő a kereskedés számítógépére feltelepített banki kalkulációs program segítségével kitölti a hitelkérelemhez szükséges adatlapot. Majd faxon vagy az internet segítségével online elküldi azt, valamint az ügyfél személyes dokumentumait, a járműhitel finanszírozóhoz. Az így felküldött anyagot egy előterjesztő előzetes bírálatnak veti alá (BAR lista, telefonszám, munkahely ellenőrzése), majd továbbítja a bíráló felé.

Miután megszületett a bírálat eredménye, ami lehet pozitív, tehát elfogadó vagy negatív tehát elutasító, illetve vállalhatja a finanszírozó a hitelkérelem módosítással történő elfogadását. A hitelbírálat eredményéről a kereskedés kap értesítést. Amennyiben az autóhitel elfogadásra kerül, a kereskedés az ügyfél nevére kiállított számlát és az ügyfél által aláírt hiteldokumentumokat faxon, vagy e-mailben megküldi a finanszírozónak, ami úgynevezett előfinanszírozás keretében átutalja a kereskedés számlájára az igényelt hitelösszeget.

Az autó, motor forgalomba helyezése vagy átírása után, az átadást követően a kereskedés a záró dokumentációt visszaküldi a finanszírozónak. Az autófinanszírozással is foglalkozó pénzintézetek képviseleteiben hasonlóképpen működik az autók, motorok finanszírozása, mint az autókereskedésekben. Egyetlen plusz momentuma a folyamatnak, hogy amennyiben nem magánszemélytől veszi az ügyfél az új, illetve a használt autót, úgy fel kell venni a kereskedéssel a kapcsolatot, hiszen a szállító ebben az esetben a kereskedés.

Mind a Merkantil Bank, mind az Erste Leasing, CIB Autóhitel termékei között szerepel már egy ideje a magánszemélyek közötti finanszírozás, ami azt jelenti, hogy közvetlenül a magánszemély eladónak utalja ki a bank a hitelösszeget. Ezáltal a kereskedés, mint közvetítő kiiktatódik. Ennek az értékesítési csatornának több előnye is van. A kereskedések, akár saját autót adnak el, akár bizományosként értékesítenek, minden esetben van jutaléktartalma az ügyleteknek. Így viszont a vevő közvetlenül az eladótól veszi meg az autót, ezáltal a kereskedésnek semmi köze sincs az ügylethez, azaz a kereskedői jutaléktól mentes a hitel, tehát kedvezőbb az ügyfél számára a havi törlesztő részlet is. Nem beszélve arról, hogy így gyorsabb az ügyintézés, hamarabb jut az eladó a pénzéhez, a vevő pedig az újonnan vásárolt autóhoz.

A lízingcég folyamatosan figyelemmel kíséri az adott kereskedés ügyfeleit a hiteltörlesztés rendszeres fizetése kapcsán, aminek következményeként különböző kategóriákba sorolják kereskedéseket. Ezek a következők – szigorított: magasabb önerő, több dokumentum, rövidebb futamidő, esetleg lízing konstrukció; normál: a nagy átlag; prémium: könnyített bírálat, kevesebb dokumentum, magasabb kockázatú termékék.