Volkswagen – új utak

A Volkswagen népautóként indult a negyvenes években, de hamar rákényszerítették a változó trendek a stratégia módosítására, és a népautó szerep elhagyására.

A kérdés többrétű vizsgálatot igényel, mert a VW megítélése különböző a területileg eltérő piacain, más tehát hátországában, Németországban, más Nyugat-Európában, és Magyarország is külön elemzést igényel.

Itthon nem volt soha olyan nagymértékű a VW név azonosítása a jelentésével, mint külföldön. Ezért a VW stratégiájának kialakítása során fontos, hogy a piacok jellemzői, a fogyasztók igényei szerint kommunikáljon. A kérdés tehát az, sikerül-e, illetve sikerült-e olyan erős Volkswagen brandet kiépíteni, ami már eltávolodott a népautó kategóriából, és kiemelkedően stabil a konkurenciával folytatott küzdelemben. A Volkswagen néhány évtizede még az autó piac diktálójának számított, mindig megújulni tudásával, innovatív megoldásaival, újszerű technikai vívmányaival, amelyekkel nem egyszer forradalmasította az autóipart.

Manapság azonban a fejlődő konkurencia mellett elvesztette ezt a szerepét. A versenytársak átvették a VW újításait, és szélesedő termékpalettán alkalmazták azokat, míg a Volkswagen mindig egy lépéssel utánuk reagált csak. Ezzel a helyzettel azonban nem szeretne hosszú távon kiegyezni a márka, ezért új stratégiát alkalmaz. Bővíti modellpalettáját, hatékonyabbá teszi kommunikációját. A kérdés tehát az, sikerül-e ebből a megszorított pozícióból kitörnie a Volkswagen vállalatnak. A márka a Phaetonnal új utakra lépett, a D piaci szegmensbe szeretne betörni, ahol olyan nagy presztízsű típusok találhatók, mint a BMW 7-es limuzinjai, a Mercedes S-osztályos modelljei, a Toyota zászlóshajója, és az új Audi A8-as.

A Phaetonnal a Volkswagennek nem csupán a kategória újraértelmezése a célja, hanem a márka továbbfejlesztése, presztízsértékének növelése. Nagy szerepe van a Volkswagenről már kialakult képnek a Phaeton bevezetésénél, hiszen Németországban nagyon erős a brand visszahúzó ereje, mert neve alapján NÉPAUTÓ-t jelent, és ez a beskatulyázás nem tesz jót egy limuzin kategóriában versenyző modellnek. A kérdés tehát, vajon sikerül-e a Phaetonnal megfelelő piaci részesedést kicsikarni a Volkswagennek a D szegmensből?